13 augusti 2013

Nyttiga soppan!

I helgen blev de "storkok" av denna mycket nyttiga soppa efter ett tips från en arbetskamrat.

Härliga färger med alla grönsaker!

Färska kryddor från egen kryddodling fick gå med i soppen.

När allt var kokt så mixade jag soppan med en stavmixer men lämnade lite hela
bitar för  tuggmotstånd och bättre mättnadskänsla sedan serverade jag

 den med färsk persilja och lite gräddfil/turkisk yoghurt  för smakens skull.
Den blev riktigt god.
 Recept

Ingredienser


6 stora gula lökar
2 burkar konserverade tomater 800 gr

1 mellanstort vitkålshuvud
2 påsar löksoppa
2 gröna paprikor
4-6 morötter
1 selleristjälk
2 tärningar grönsaksbuljong
persilja
örtkryddor

Tillagning

Ansa och skär grönsakerna i skivor eller bitar.
Lägg den i en gryta 8-10 l.
Strö över med löksoppa och lägg i buljongtärningarna.
Häll i vatten så att det gott och väl täcker.
Koka ca 30-40 min.
Smaka av med soja om du vill.

Soppan skall inte mixas enligt receptet då den mättar bättre
Program

Detta kan man följa om man vill, jag tänker ta soppan som ett komplement till både Cambridge och annan mat. Den går utmärkt att frysa in.

Dag 1: Soppa i stora mängder. Ät alla sorters frukter så mycket Du orkar men i dag inga bananer. Om du gillar melon så går det bra

Dag 2: Alla sorters grönsaker, hur mycket som helst, kokta eller färska. I dag skall du undvika ärtor, säd och bönor. Soppa i stora mängder.

Dag 3: Alla sorters frukt och grönsaker. I dag dock ej banan eller potatis. Soppa hur mycket som helst.

Dag 4 Soppa! Ät 5-8 bananer och drick 5-8 glas lättmjölk.

Dag 5 Ät 5-6 tomater och c:a 300 g nötkött. Mycket soppa!

Dag 6 Ät kokt fisk så mycket Du orkar samt olika grönsaker utöver soppan som vanligt.

OBS!
Drick minst 2 liter vatten per dag!

Kål anses renande för levern och innehåller mycket C-vitamin.
V
itkål är väldigt bra för bakteriefloran i tarmarna då den innehåller mycket nyttobakterier. 
Morötter är bakterie- och virusdödande, är avgiftande för lever och tarmar. De är även bra för huden och för mörkerseende.
Paprika innehåller mängder av C-vitamin samt E-vitamin, den är bakteriedödande samt  bra för blodtrycket och cirkulatione
Lök är bra för magen, är bakteriedödande, det senaste som forskarna kommit fram till är att den är förebyggande mot cancer.
Persilja är bra för blodet och immuförsvaret den är också bra mot inflammationer och anses vara urindrivande. Persilja är en bra antioxidant.


Färdigt för frysen.


Vi fryste in soppan i lagom portioner i små aluminiumformar som rymmer 4,5 dl.
 Det blev c.a 18 st. totalt dvs. ca. 8 liter soppa.





Inga kommentarer: